Naip Barajı’nın doluluk oranı yüzdelik 28’e geriledi

TEKİRDAĞ’ın kalıp ilçesi Süleymanpaşa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Naip barajında doluluk oranı yüzdelik 28’e düştü. Tekirdağ Akarsu ve Şebeke İdaresi Genel Müdürü Turhan Arazi, barajın doluluk oranının 2020 yılı aile ayında yüzdelik 66 olduğunu belirterek, “Bu şekilde gittiğinde önümüzdeki süreçte yüzeysel sularla Süleymanpaşa’ya destek ödeme imkanımız kalmayacağı gözükmekte ve direkt düzlük altı sularıyla akarsu verme gayreti içinde olacağız” dedi.

Süleymanpaşa ilçesinin içme suyu ihtiyacının 4’te 1’ini karşılayan Naip barajında akarsu seviyesinde kilolu düşüş yaşandı. Baraj içerisinde ağız ağıza su altında bulunması müstelzim ve şehrin içmece suyu hattına akarsu pompalayan pompa, düşüş zımnında akarsu yüzeyine çıktı. Barajın akarsu seviyesini ölçen takdir direklerinin üstelik açıkta kaldığı gözlendi. İçme suyunun yüzdelik 86’sını kayran altı sularından karşılanan Tekirdağ’de meydan şeş sularında birlikte alçak azalmaların olduğu bildirildi.

‘OCAK AYI ORTALAMASI METREKAREYE 23-24 KİLOGRAM’TESKİ Umumi Müdürü Turhan Yer, “Tekirdağ’ın yağmur ortalamasına baktığımızda, esbak 32 almanak elimizde veriler var. Hava Bilgisi İl Müdürlüğümüzden aldığımız, ortalaması kestirmece metrekareye 600 kilo gerçekleşmiş. Sonuç yıllardaki gerçekleşmelere baktığımızda, özellikle 2022 yılının ortalaması metrekareye 350 kilogram. Dolayısıyla yağışlarda yüzde 50 azalma olduğunu görüyoruz. Yine familya kocaoğlan ortalamalarında, Tekirdağ’üstelik detaylı yıllar ortalaması yüzde 58 iken, özellikle serencam 2 yılda ise metrekareye 23 ve 24 kilo namına gerçekleştiğini görmekteyiz. Bu de akıbet yıllarda mefret tıpkısı kuraklık ile karşı karşıya olduğumuz göstermektedir” dedi.’BARAJDA 1 YILLIK AKARSU İHTİYACI KALDI’Naip Barajı’nın Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesindeki suret mahallelerinin 4’te 1’lik su ihtiyacını karşıladığını belirten Yer; “2022 yılı sonu itibarı ile baktığımızda normalde 2020 yılından bugüne kadar geldiğimizde 2020 yılında barajın doluluk oranı yüzde 66’larda iken 2022 yılında de yüzde 40’lar civarındayken, 2023 yılına girdiğimiz ocak ayında barajın doluluk oranı yüzde 28’lere kadar gerilemiş durumda. Dolayısıyla şu zaman barajda Tekirdağ Süleymanpaşa merkezinin 1/4’lük akarsu ihtiyacının 1 yıllık su ihtiyacı kestirmece adına 6,5 milyon metreküplük tıpkı su kaldığını görmekteyiz. Bu şekilde gittiğinde önümüzdeki süreçte yüzeysel sularla Süleymanpaşa’ya destek ödeme imkanımız kalmayacağı gözükmekte ve aracısız yer şeş sularıyla akarsu ita gayreti içre olacağız. Bu üstelik bizim için heybetli tıpkı maliyet. Vadi altı sularının bile azalmasıyla yetişkin tıpkı risk olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda iklim değişikliğinin önüne ayrılmak namına ülkesel ve dünya genelinde büyük atılımlar açmak gerekir. Tekrar vatandaşlarımızın bu bilinçle akarsu tasarrufu üstüne koca çaba gider etmesi gerekir” diyerek konuştu.’TRAKYA BÖLGESİ SU KITLIĞINA AKILLICA GİTMEKTEDİR’

Turhan Arazi, yağışların olmaması zımnında ortaya çıkan kuraklığın mevki genelindeki bir nice kentte akarsu sorunu yaşanmasına illet olduğunu belirterek, “İlimizin içmece suyunun yüzde 86 oranında kayran şeş sularından karşılanması nedeniyle barajlardaki azalma bizi haddinden fazla eke ölçüde etkilemeyebilir. Fakat son aldığımız veriler çerçevesinde Trakya bölgesinde özellikle sanayisinin da daima çoğalma göstermesi ve sanayiye mecbur yerine nüfusun almanak olarak alelhusus Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı bölgelerinde yüzde 5’in üstünde artması ile beraber bu bölgelerdeki düz altı su rezervlerimiz dahi kocaman ölçüde azalmış durumda. su seviyesi ciddi bölgenin altına sakıt durumda. Bu konuda bile DSİ lazım önlemleri alıp bu bölgeleri Çerkezköy, Kapaklı, Dertli, Kırklareli’ye akillicasina geçtiğimizde Vize ve Lüleburgaz bölgelerini sınırlanmış düz car etmiş durumda. Zımnında buralarda bize düz altı akarsu kuyusu açılması ile ait izinler verilmeme noktasında. Trakya bölgesi çıktı akarsu üzerine akarsu kıtlığına akillicasina gitmeye başlamıştır. Hem yüzeysel sular anlamında hem meydan şeş suları anlamında büyük riziko vardır. Bunun önüne terhis etmek amacıyla eğin düzeyde mutluluk politikaları düzeyinde kararlar ahzetmek gerekir. Sanayinin yönünü dönmek gerekir. Nüfusun yönünü değişmek gerekir. İklim değişikliği anlamında bile daha çok dünya düzeyinde tıpkısı şeyler yapmazsak toptan istinas ve iklim değişikliği, bölgemizi yağışsız yerler arasına götürüyor” diye konuştu.

Share: