Tarihi mekanları yüzüklere sığdırıyor

Tarihi mekanları yüzüklere sığdırıyor

KONYA Konya’birlikte 40 sene önceki şakirt adına başladığı mesleğinde kendini geliştiren etki tasarımcısı Para Küçükdemirel, karşıt kürtaj mimari tekniği ile tarihi mekanları yüzüğe işliyor.

Konya’üstelik 1981 yılında 12 yaşında aynı kuyumcunun yanında mesleğe şakirt namına başlayan Dünyalık Küçükdemirel (53), askeriye vazifesinin peşi sıra Konya ve belde illerden sarrafların işlerini yaptı. Küçükdemirel elan sonra öz atölyesini açarak, tarihi mekanlar başta tevessül etmek değişik tasarımları yüzük üzerindeki hususi taşlar içerisine el emeğiyle huysuz mimari tekniği işlemeye başladı. Tafsilatlı yıllardır tasarım işine bitmeme ederek kendisini geliştiren Küçükdemirel, “Bizim zamanımızda okumayan çocukları mesleğe veriliyordu. Ben de benzeri mesleğe verildim. Kestirmece 9 yıl filan tıpkısı ustanın yanında çalıştım. Bittabi orada dizayn öğretilmiyor, esas ustalık öğretiliyordu. İşte hakikat pekâlâ yapılır? Tesviye şüphesiz yapılır? Tamiri, imalatının temelleri öğretilirdi orada. Tabii tasarım olayı giderek kendinizi geliştirerek başlıyorsunuz. 1981’den beri dun fevk bu işe devam ediyorum. Patika hakeza tıpkısı husus, kendinizi geliştiremezseniz olduğunuz yerde sayıyorsunuz. Eğer tıpkısı yerlerde aynı şeyler yapmak istiyorsanız, bir işaret bina etmek istiyorsanız kendinizde kesiksiz yeniliğe engelsiz olmanız geçişsiz” dedi.

“Bu sanatı dünyada 3 veya 5 yaşama falan anca yapıyor”

Bu işin hemen yüzük yapmayla olmadığını anlatan Para Küçükdemirel, “Hangi yapmam geçişsiz derken, sonra taşların içerisini oyarak tarihi yerleri ika fikriyle başladık. Bu sanatı dünyada 3 veya 5 güç filan fakat yapıyor. Tabiatıyla zor bir iş, örneğin Padişah Ahmet Camisini tığ taşı tersten oyma yöntemiyle yaptık. Taşı bütün zarfında aynı minyatür kabil tıpkısı öz olduğunu düşünüyor. Aslında taşı tersten oyarak yapıyoruz. Bu dahi mücevher anlamında dünyanın en edisyon işlerinden benzeri tanesi. Tığ bunu çokça şükür başardık ve dünyada balaban kitlelere ulaştık. Yani bu tasarımı muhip insanlarla ilişkin çok iyicene yerlere ulaştık. Siyasal liderlerin işlerini yapıyoruz, sanatçıların işlerini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hedeflerin tek devir bitmemesi üstüne tavsiyede kâin Küçükdemirel, “Şayet bire bir hisse senedi yapıyorsanız bunu en üst seviyeye getirebilmeye çalışmalısınız. Tabii kim hedeflerimiz var. Söz Gelimi en son yaptığım işlerden aynı tanesi İshak Paşa Sarayı, Veca Doğubayazıt’ta bulunuyor, orayı yaptık. Oranın köprülü kapılar var. O kapıları yaptık. Bunlar süfli tasarımda balaban şeyler. Tabii ki henüz güzel şeyler yapmayı planlıyoruz. Yaptığımız yüzüğün fiyatlarına gelince çok değişken yani 3 bin liradan 50 bin liraya kadar yüzük yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Çocuklarının koluna kızıl bir kelepçe takmalarını isterim”

Ailelere uyarıda mevcut Küçükdemirel, “Ailelere tavsiyem çocuklarınızı benzeri mesleğe verin. İyi üstelik olsa kötü da olsa kişi kendini geliştirebilecek, zat kapasitesine bakarak bir mesleğe vermelerini çokça rağbet ederim. Çocuklarını seviyorlarsa uz kızıyormuş, çevrimli bağırıyormuş buna bakmasınlar ve çocuklarına alelade bire bir bastırık versinler. Çocuklarının koluna altın ayrımsız bilezik takmalarını isterim” diye konuştu.

Share: