Türk mühendislerin ürettiği üçkâğıt, 21 ülkenin dikkatini çekti

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Beceri Bilimler Çığır Yüksekokulu Müdürlüğü Araba ve Mızrap Teknolojileri Bölümü Öğr. Gör. İbrahim Yıldırım ve ekibi yoluyla tasarlanan, AÜ Antalya Teknokent’te proje süreçleri tamamlanan “Engin Komutalı Ruh Motoru Tahrikli Hudayinabit Yol Kapanı” Türk Silahlı Kuvvetleri ve NATO envanterine girdi. Albeni basınçlı emsallerinden değişik kendisine alarga komutalı neşelilik motoru tahrikli olan resen sefer kapanının dünyada ayrımsız bulunmadığına özen çekildi.

“1,5 SANİYEDE AÇILIYOR”

Geliştirdikleri elektrikli yol kapanı için hikmet veren Öğr. Gör. İbrahim Sebep “Antalya Teknokent’te yaptığımız ar-ge çalışmaları sonucunda yaklaşık 1,5 saniyede açılan, ayrımsız saniyede kapanan 4,5 metre hırsızlık uzunluğu olan ayrımsız elektrikli sefer kapanı yaptık. Dünyada bu kapanı üreten Hollanda, Almanya üzere makul ülkeler var. Onlarda tümce ağız ağıza basınçlı havayla çalışıyor ve dolap tıpkısı misil açılıp kapanıyor. Onu yeniden doldurmanız gerekiyor. Tığ bunu ulusal patentle elektrik tahrikli arkaç getirdik ve bire bir sefer şarj ettiğimizde 25-30 posta sistemi açıp kapatabiliyoruz. Bu teknolojisiyle şu zaman dünyada tek” dedi.

“HEM TSK’NIN HEM DAHI NATO’NUN ENVANTERİNE KATTIK”

AÜ Antalya Teknokent bünyesinde akademiyi ve sanayiyi birleştirmek için şeriklik kurduklarını söyleyen Saika “Darülfünun uran teşrikimesai sayesinde üniversitemizdeki akademik bilgiyi mülhak değeri erdemli ürüne kuşatmak amacıyla çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunun aynı örneği kendisine elektrikli sefer kapanını ürettiklerini tamlayan Yıldırım, “Bu otomatik kere kapanı, misil taharri noktalarında evet birlikte ‘dur’ ihtarına yolsuz araçların durdurulmasında geçer ayrımsız dizge. Bu sistemin yokluğundan yağlık değme sene çok sayıda personel yaralanıyor, bazı bazı martir verdiğimiz oluyor. Bunun yanından dayanabilen çok sivil yaralanıyor ve takiplerde ilçe fail hurdaya sâdır araçlardan çevre çok iki canlı maddesel hasar ve maliyet ortaya çıkıyor. Bunun önüne bırakmak üzere açıktan komutalı sefer kapanı yaptık. Camekân makinalarımız bire bir sene süresince Van’da, Ağrı’da, Diyarbakır’birlikte faziletli sıcak ve soğukta fariza yaptı. Bu geliştirmeler sonucunda yaklaşık yüzde 90 yerlilikle ürünümüzü ürettik. Patentini aldık. Ürünümüzü hem Türk Silahlı Kuvvetlerine hem da NATO’nun envanterine kattık mutluyuz. Üniversitemizle birlikte elan birçok hareket birlikleri ile defans sanayimiz için malzemeler çıkarmak amacıyla mücahede gösteriyoruz” diye konuştu.

“İHRACAT İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR”

Asıl hedeflerinin Türk ordusunun ihtiyaçlarını bastırmak olduğunu vurgulayan Sebep, sıkıntılı içindeki teminden sonradan amaçlarının ihracat olduğunu tabir ederek şu zaman 21 ülkeyle ürünün ihracatı ile ilişkin görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. Yıldırım, dünyada emsalsiz tıpkı ürün kendisine geliştirilen bu ürünün dünyaya pazarlanmasının hem üniversiteye, hem akademiye yardım sağlayacağını hem birlikte akademisyenler ve öğrenciler için motivasyon olacağını sözlerine ekledi.

“1 DAKİKADA KURULUYOR”

Elektrikli kapanın seyyar olması ve ateş parçası namına tıpkısı personel vasıtasıyla zahmetsiz hareketli olmasıyla avantajlı olduğundan bahseden Üretim Sorumlusu Ahmet Türkmen, kapanın araçtan indirilip kurulmasının ayrımsız zaman sürdüğü ve tıpkısı birçok saniyede açılabildiğini böylelikle gelen araca evgin müdahale sağlanabildiğini söyledi.

“PATENTLİ İLK ÜRÜN”

Bu cihazların Avrupa’da Amerika’dahi alımlı sistemlerle yapıldığını anlatan Türkmen, “Oradaki sistemde cihazın açılabilmesi amacıyla 11 bar civarında ayrımsız gelgel gerekiyor. Bu havanın itimat araçlarıyla çalışması az çok zor. Sistemi yazmak için yanlarında ehliyetli batarya gezdirilemiyor. Yararlanma zorluklarından ekolojik ortam motorlu olanın daha verimli olduğunu hesapladık. Bizim sistemimiz hem daha aktif hem daha aşkın kullanılıyor. Motorlu mekanik tümce sadece Türkiye’dahi Antalya’bile var ve dünyada patentli olan ilk ve bir tane iz” şeklinde konuştu.

“IYICENE BİR YAŞIT”

Firmanın Akdeniz Üniversitesi akademik çalışmalarının Antalya sanayisiyle buluştuğu güzelce örneklerinden bire bir tanesi olduğunu söyleyen . Müşareket Müdürü İbrahim İşlek bile “Şirketimizin bugüne gelmesinde Akdeniz Üniversitesi’nin haddinden fazla yüce katkıları oldu. Antalya Teknokent Umumi Müdürlüğü Kuluçka Merkezinden başladığımızdan bugüne hem birikim aktarmada, hem kere göstermede hem bindi olmada iri emekleri geçti. Akdeniz Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Teknokent Umumi Müdürü İbrahim Ağır bize seçme ant yetişkin katkılarda bulunuyor, bindi oluyor” diye niteleyerek konuştu.

Share: