Yıkıntıların arasından birçok canı kurtaran kahraman ekibin müdürü o anları anlattı

Yıkıntıların arasından birçok canı kurtaran kahraman ekibin müdürü o anları anlattı

“Tarih albeni sıcaklığının eksiklik 7 evre, gecede nakıs 15 aşama ve elan şeş olması şartlarımızı zorladı. ‘Yılmak namevcut, yıpranmak bulunmayan’ dedik. Umudumuzu bile tüketmedik”

DÜZCE Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bodur sürede kıyamet bölgesine ulaşan ve ekibiyle alay malay birçok vatandaşı enkaz altından kurtaran Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Yüksek Kahraman, “Dur durak bilmedik. Bizi orada yer haddinden fazla zorlayan gündüz albeni sıcaklığının eksiklik 7 adım, gecede eksiklik 15 basamak ve elan altı olması şartlarımızı zorladı. ‘Yılmak bulunmayan, yıpranmak namevcut’ dedik. Umudumuzu da tüketmedik. İyi çalıştık” dedi.

Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından derakap koordine yerine, afet bölgesine gitti. İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Kahraman öncülüğünde afetin vurduğu Adana’ya revan ekipler, buradaki çalışmanın peşi sıra AFAD marifetiyle Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde görevlendirildi. Yıkıntıların arasından birçok canı kurtaran, depremzede vatandaşlara umut olan ekipler, görevlerini başarıyla tamamlayarak kente döndü.

“Özlük bünyemizde hemencecik takım hazırladık”

Depremden tezce bilahare o tün gümrük kolcusu olan itfaiye aracı personellerinin namına durumu bildirdiğini belirten İtfaiye Müdürü Mehmet Mehabetli Alp, “Takkadak kendimize ilgilendiren kriz merkezi kurduk. Kendi bünyemizde derakap kadro hazırladık. İvedi adına buradan çıkışımızı gerçekleştirdik. Kahramanmaraş bölgesine bakarak debi ettik. Bizde şöyle tıpkı uzanım vardır. Siz çıkı arkanızdan size bilgileri ulaştırırız kadar. İlk etapta Adana ili bize görev olarak verildi. Adana’ya gittiğimizde binaların pimpirik şeklini gördük ancak bizim orada haddinden fazla yapabileceğimiz tıpkı özdek yoktu. Enkaz tahammül çalışmaları yapılacaktı vakit kaybetmeden. Orada yaptığımız istişarelerin arkası sıra AFAD İl Müdürlüğü bilgisi dahilinde Elbistan’a görevlendirildik. Ertesi sabah 10.30 sıralarında bölgeye ulaştık” dedi.

“Dur durak bilmedik”

Elbistan’birlikte yerle benzeri ergin tıpkı kaymakamlık manzarası ile karşılaştıklarını rapor eden Kahraman, “İkinci depremde çöküntü altında kalan vatandaşlar ile evlerinden eşya almaya giren, iş yerlerinden gereç almaya giren vatandaşlarımız çökme altında kalıyor. Serian ihbarlar ile tendürüst ayrımsız kardeşimizi kurtardık. Peşi Sıra çalışmalarımız başladı. Dur durak bilmedik. Bizi orada bildirme haddinden fazla zecrî gündüz çekicilik sıcaklığının eksiklik 7 etap, gecede nakıs 15 rütbe ve elan şeş olması şartlarımızı zorladı. ‘Yılmak bulunmayan, yıpranmak namevcut’ dedik. Umudumuzu dahi tüketmedik. İyi çalıştık” diye konuştu.

“80 ilde bu çalışmaların olması gerekiyor”

Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999 depreminden etkilenen, 12 Kasım 1999’birlikte ise şişman bir hareket hareketli Düzce’nin, facia üzerine bilinçlendiğini ve kontrol kurtarma üzerine sınama kazandığını vurgulayan Yiğit, şu ifadeleri kullandı: “Kıyamet bölgesinde çokça net gördüğümüz tıpkısı kapsam vardı. Düzce, 1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini atlatıyor ve bu depremlerden sonra sivil sosyete kuruluşları arama kurtarma ekipleri büyümeye başlıyor. Şurası gördük kim Düzce, devlet ölçekli bazda haddinden fazla istikbal seviyede. Düzce’de o kadar gönüllü kardeşlerimiz var kim, kâffesi orada. Düzce Üniversitesi’nden bile akademisyenler vardı, tıpkısı çamçak öz getiriyor. Türkiye’de 81 ilde sivil topluluk kuruluşlarının sayılarının artması, eğitilmiş personellerin sayılarının artması, engelleme edecek kapasiteye gelmesi çokça önemliymiş. Tığ elhak bunun bilincinde yerine bu çalışmaları yapmışız. Geriye küsurat 80 ilde bu çalışmaların olması gerekiyor. Düzce’de bu saatten bilahare kullanılmamış oluşacak fahri topluluğun bilcümle yetişek ve manevra kısmına sonuna büyüklüğünde destek vereceğiz”

Share: