Belediyenin 11 almanak saflık işçisi Cizre’nin duvarlarını resimlerle süsledi

Cizre Belediyesinin 11 yıllık günahsızlık işçisi 42 yaşındaki Mehmet Kültürlü, kılık yeteneğiyle ilçenin duvarlarını tuvale dönüştürdü.

Şırnak’ın Karageçit köyünde canlı Aydın, yıldırı dolayısıyla 1987 yılında ailesiyle önceki Cizre’ye elan sonradan İstanbul’a ayrılmak zorunda kaldı.

Küçük yaştan itibaren kılık işleyen Işıklı, 1998’da İstanbul’bile ilk ferdî fotoğraf sergisini açtı.

Yıllar sonraları Cizre’ye dönen 11 çocuklu ailenin bildirme şişman oğlu Aydınlık, bir yandan eğitimini sürdürürken gayrı yandan birlikte eş bütçesine katkı bulmak için çalıştı.

Cizre ilçesinde belediyeye 2011 yılında taşeron iştirakçi olarak alınan Görgülü, değişik üniversitelerin “Çatı Ressamlığı”,”Fotoğrafçılık ve Kameramanlık” ile “Kısım Yönetimi ve Idareci Asistanlığı” programlarından çıkışlı oldu.

Resme olan kabiliyetinin ayırt edilmesi üstüne eğreti yerine Firez ve Içtimai İşler Müdürlüğünde görevlendirilen Entelektüel, 4 aydan bu yana Cizre’deki duvarlara ilçenin tarihi ve kültürel değerlerini resmediyor.

Görgülü’ın duvarlara resmettiği, Hazreti Nuh Peygamber ve İsmail Ebul-İz Halk-Cezeri türbeleri, Ulu Cami, Hamidiye Kışlası, Mehmet Ağa Kasrı, adlı İslam düşünürlerinden Molla Ahmed Ciziri’nin öğüt verdiği, dönemin üniversitelerinden biri olan Al Medrese, dengbejlik kültürü ve Cizre’birlikte 1450-1451 yıllarında yaşanan, birbirine intihal olan ancak kavuşamayan iki tendürüst olan Mem ile Zin’in resimleri büyük rabıta görüyor.

“Sanatı hayatın bir parçası kendisine görüyorum”

Mehmet Aydın, AA muhabirine, ilçedeki ayrımlı duvarlara değişik boya ve tekniklerle resimler yaptığını belirterek, resimlerde esmer makule tekniğinin yanı sıra iz, semiz ve akrilik boya kullandığını söyledi.

“Sanatı hayatın bire bir parçası olarak görüyorum. Musahabe benim amacıyla hayattır. İnsanın kendi kültürünü ve değerlerini duvarlara resmetmesi şişman tıpkısı bahtiyarlık ve yıldız.” ifadelerini kullanan Kültürlü, ilçenin tarihi ve kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarma etmek için duvarlara resmettiğini belirtti.

Resimlerin beğeniyle karşılandığını, görenlerin “Keşke elan evvel yapılsaydı” dediğini aktaran Entelektüel, cidar resmi yapmayı hıfzetmek isteyenlerin olduğunu da kaydetti.

“Yeteneğinden faydalanıldı”

Cizre Belediyesi Hars ve Toplumsal İşler Müdürü Cüneyt Munis da belediyede temizlik işçisi olarak müteharrik Mehmet Münevver’ın fotoğraf yeteneğinden müstefit olmak istediklerini belirtti.

Resimlerle kaymakamlık genelinde domuzuna tıpkısı kaynak oluşturduklarını kaydeden Sıcakkanlı, “İlçemize mevrut domestik ve ecnebi turistler bu görüntü karşısında saf çekim yapıyorlar.” dedi.

Görgülü’ı verim alabilecekleri aynı pozisyonda değerlendirdikleri amacıyla mutlu olduklarını tabir fail Munis, ilçede bu çeşit çalışmaların devam edeceğini, elan evire çevire benzeri şehir görüntüsü için hizmeti sürdüreceklerini belirtti.

“Cizre’nin sokaklarını güzelleştiriyor”

Vatandaşlardan Songül Tunç yapılan çizimleri haddinden fazla başarılı bulduğunu, ilçenin tarihi ve kültürünü yansıtan resimlerin uğrunda ışık çekimi yapılabildiğini dile getirdi.

Mecit Çağırcı ise Kültürlü’ın resimlerinin ilçeye boyut kattığını belirterek, “Cizre’nin sokaklarını güzelleştiriyor. Çok mutluyuz.” dedi.

Share: