Diyarbakır’da koşa prematüre bebekler hastaneden ‘mezun oldu’

Diyarbakır’de ikiz erkendoğan bebekler hastaneden ‘çıkışlı oldu’

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin prematüre bebeklerden kimi yeni yaşını kutladı birtakımı birlikte taburcu oldu

Türkiye’birlikte yılda 350 bine yakın erkendoğan tevellüt gerçekleşiyor

DİYARBAKIR – Diyarbakır’üstelik kestirmece 35 haftalık dünyaya mevrut ikiz bebek, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin yeni doğan yoğun hizmet ünitesinde 2 hafta süren tedavisinin ardından hastaneden mezun edildi. 2 sene önce gebeliğinin 32. haftasında doğum fail ve 3 kamer sonraları bebeğini kucağına alan ana ise çocuğunun 2’nci gözyaşı gününü hastanede kutladı.

Prematüre doğumun Avrupa’birlikte yılda yaklaşık 500 bin, ülkemizde ise 350 bine mümasil gerçekleştiğini belirten Diyarbakır Bala Hastalıkları Hastanesinde Yıpranmamış Doğan Ağır Sıklet Hizmet Uzmanı Dr. Nişancı Kanar, yenidoğan bebeklerin 50 bine yakınının, yenidoğan sakil hizmet ünitesinde sunulan tedavi desteğine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

37 haftası dolmadan doğan bebekleri prematüre kendisine tanımlandığını söyleyen Dr. Kanar, “Bu bebekler temel karnında geçirmesi gereken süreyi dışarıda etmek zorunda kaldıkları üzere kısık oranda yardıma ihtiyaç duyuyorlar. Bu hastalar bize geldiklerinde kuvöz ismini verdiğimiz ve hususi adına ısıttığımız cihazların içerisine alıyoruz. Gelişimleri tamamlanmadığı ve solunumları ferah olmadığı üzere biz bu bebekleri teneffüs cihazlarına bağlıyoruz. Ayrıca hazım sistemleri birlikte gür gelişmediği üzere özel olarak yaradılış yolundan besliyoruz” dedi.

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde Eskimemiş Doğan Okkalı Hizmet Ünitesi Hekimlerinden Dr. Görkem Tüzün ise erkendoğan tevellüt gerçekleştikten sonraki süreci anlatarak şunları söyledi:

“Tutkun önce geldiğinde sakil tedavilere maruz kalıyor. Hastayı anlaşılan tıpkısı müddet büyümeye bırakıyoruz. Bu süreçte bildirme sevdiğimiz nokta ana ile ayrımsız araya getirdiğimiz bekçi. O süreç bizi hem heyecanlandırıyor hem de duygulandırıyor. Bu devir dilimi artık bebeğin yavaş yavaş taburcuya alıştırdığımız süreç. Bu süreçten bilahare bağımlı kim hastayı eve göndermekle hisse senedi bitmiyor. Bu işin fizyoterapisi, sema ile ilişkin sorunları, görmeyle ilgili problemleri, bala iş uzmanları ile beraber bu işi sürdürüyoruz. Dallar belli tıpkısı hoşnutluk gelene büyüklüğünde tığ takiplerini devam ettiriyoruz”

2 yıl önceki kızı Sarya’nın kestirmece 8 aylıkken doğduğunu ve şu anda 2’nci gözyaşı gününü kutladıklarını tamlayan esas Saime Üngür, on paralık umulmayan bir anda doğumun gerçekleştiğini söyledi.

Yaşanan bu süreci İhlas Bilgelik Ajansı Muhabirine anlatan Üngür, “8 kamer civarı tıpkısı hamilelik bahis konusu oldu. Bu ahit içre çok kötüydüm. Çocuğumu kaybedeceğim korkusuyla psikolojim bile bozulmuştu. Amma çocuğumu buraya getirdiğimiz ant çokça iyicene bire bir şekilde doktorlarımız yardımcı oldu. Mıhlı aynı şekilde çocuğumu 3 kamer bilahare kucağıma aldım. Çok bahtiyar olduk. Şuanda birlikte bebeğim büyüdü ve 2 yaşına girdi. Havari olan herkesten Cenabıhak razı olsun. Haddinden Fazla heyecanlı olduğum üzere duygularımı ifade edemiyorum” ifadelerine vadi verdi.

Hastaneden yıpranmamış çıkışlı olan ikiz bebeklerin annesi Çimen Oruç ise çokça bahtiyar olduklarını dile getirerek, “İnsanın evladının olması haddinden fazla adamakıllı aynı his” dedi.

İkiz bebeklerinin taburcu olduktan sonra iki ve üçüncü bebeklerini kucağına aldığını nâkil Oruç, “İlkinde tıpkısı kızım oldu. Bu ikizlerim bile biraz er dünyaya geldi. Tabi insanın evladının olması çokça fena hâlde ayrımsız önsezi. Söylediğim gibi az buçuk erken dünyaya gelince ocumak ve endişelerim oldu. Bebeklerimi kucağıma aldıktan sonra hep ocumak ve endişelerim geçti. Cenabıhak’a şükür haddinden fazla mutluyum. Hastanede çok ongun bakım edildiği için bebeklerimin sağlık durumu da yerinde. Bundan dolayı buradaki tamam doktor ve hemşirelere çok teşekkürname ederim” ifadelerinde bulundu.

Hastanede planlı intaç töreninin ardından Diyarbakır Bala Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Bilirkişi Dr. Serhat Samancı ailelere hediyelerini sunma etti.

Share: