Adana’de çığır lisesi öğrencileri sebzelerin kabuklarını bile lezzete dönüştürüyor

Adana’de Atatürk Mesleki ve Beceri Küçük Asya Lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığının “Başarısız Atılan” projesi kapsamında, gıdaların varak, kavkı ve çekirdek kabil kısımlarını yeniden işleyerek ürüne dönüştürüyor.

Okulun Eşya ve İçecek Hizmetleri Bölümündeki 48 mektepli, Milli Eğitim Bakanlığının “Mesleki ve Maharet Eğitim Bilimi Aracılığıyla Içtimai ve Ekonomik Uzlaşma” projesi kapsamında kurulan atölyede hem kuramsal terbiye alıyor hem üstelik uygulama yapıyor.

Mesleksel tecrübe kazandıkları atölyede öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Keyif Bakanlığı işbirliğinde planlı “Beslenme Dostu Ekol” projesi kapsamında dahi herhangi bir çevrim kentteki 711 anaokulu öğrencisinin gün ortası yemeğini pişiriyor.

Okulun döner sermaye sermayesine katkıda bulunmanın yanında harçlıklarını bile çıkartan öğrenciler, Bakanlığın “Sıfır Atık” projesiyle aşındırmak yapımında kullandıkları gıdaların varak, kavkı ve çekirdek üzere artıklarını çöpe atmak namına kendilerine has tarifleriyle ürüne dönüştürüyor.

Meslek müdürü Tuba Sungur, AA muhabirine, atölyelerinde geleceğin uz şeflerini yetiştirdiklerini söyledi.

Öğrencilerin okuldaki atölyede mesleğin inceliklerini öğrendiğini nâkil Sungur, şöyle bitmeme etti:

“Şart içecek hizmetleri, bizim yer çok istihdam sağlayıcı bölümlerimizden birisidir. Öğrencilerimizin çokları Adana’dahi ati düzeydeki otellerin mutfaklarında çalışıyorlar. Öğrencilerimiz sahada aranan vuzuh elemanlar. Çocuklarımız burada işi öğreniyor ve alçak müteharrik tıpkı mutfaktaki kriz yönetimi ve hisse senedi tart yönünden beceri kazanıyorlar. Öğrencilerimizi izleme ediyoruz ve derece derece ne büyüklüğünde hızlandıklarını, yemeği hangi kadar aceleci çıkardıklarını görebiliyoruz. Faziletkâr sayıdaki kişilere kemirmek çıkartmak bile ayrı tıpkı meziyet, füru hem bunu deneyim etmiş oluyorlar hem bile gittikçe meslek hayatlarında onlar üzere benzeri başvuru oluyor.”

Sungur, okuldaki mutfağın döner kebap sermayeye yetişkin katkılar sunduğunu belirtti.

Atölyede, hafta içi seçkin çağ kentteki 711 anaokulu öğrencisine gün ortası yemeğinin birlikte pişirildiğini anlatan Sungur, elde edilen kazançtan öğrencilere döner kebap kapsamında ifa yaptıklarını dile getirdi.

“Kabuklar atılmak hesabına yeniden ürüne dönüştürülüyor”

Şart İçecek Hizmetleri Alan Şefi Dava Senem Afet, atölyelerinde sınai ayrımsız mutfakta bulunması müstelzim tamam malzemelere erbap olduklarını söyledi.

Sadece doğada değil besin de “Muvaffakiyetsiz atılmış” sloganıyla mektepli yetiştirmeye gayret ettiklerini nâkil Kıyamet, bu kapsamda benzeri öğrencilerinin bezelye kabuklarını kullanarak renklendirdiği “sebzeli mantı” ile Adana Zevk Festivali’nde bağış aldığını belirtti.

Afet, atölyede bezelyenin yanı sıra soğan kabuklarını ve dut yapraklarını bile değerlendirdiklerini anlatarak, şunları anlattı:

“Mutfağımızda yiyeceklerden çıkan kabuklar patlatılmak yerine tekrar ürüne dönüştürülüyor. Kabuklardaki yüksek azık değerini kaybetmemek namına nasıl değerlendiririz diye düşündük ve mantı ile makarna hamurlarının içerisine karıştırıp tılsım haline getirdik. Soğan kabuklarını üstelik yıkayıp kuruttuk, onları bile muhtemelen işlemlerden geçirdikten sonraları çorbalarımızın içerisine renk verici azık adına kullanıyoruz. Bunların dışında sonuç kabuklarını da değerlendiriyoruz. Dut yaprakları besleyici benzeri bitki bunu bile çorba ve tatlılara katıyoruz evet bile süsleme malzemesi adına kullanabiliyoruz.”

Okulun 11’inci sınıf öğrencisi Zeynep Yılmayan, “Sıfır Atık” projesi kapsamında hazırladığı sebzeli mantı ile Adana Ezgi Festivali’nde birinci olduğunu söyledi.

Yılmayan, hem aşçılığın inceliklerini hem üstelik içimli yemeklerin yapımını öğrendikleri atölye sayesinde döner sermaye sermayeden harçlıklarını dahi çıkardıklarını kaydetti.

Share: