BEYŞEHİR GÖLÜ, BIREY ÇEKİŞİYOR

KONYA ve Isparta topraklarındaki Beyşehir Gölü’nde su seviyesi her sabık bölüm azalıyor. Beyşehir Belediye Reisi Adil Rahat, gölün duygusal çekiştiğini ve akarsu seviyesinin minimal kotun altında olduğunu belirterek, “Beyşehir Gölü’nün minimum kotu 1122,40’dır. Şu gördüğünüz 1121.60’lar, 70’lerdedir. Arada 80-90 santim akarsu farkı vardır” dedi.

Türkiye’nin sunu nazik şekerli su gölü adına aşina 656 kilometrekare beniz ölçüme sahip Beyşehir Gölü, Çarşamba Çayı ile Konya Ovası’nın sulanmasına yardım sağladığı kabil 400’ün üstünde balıkçının da kesim kapısı oluyor. Ancak iklim değişikliği ve şuursuz tarımsal sulama nedeniyle göldeki su, herhangi bir sabık bölüm azalıyor.

SU SEVİYESİ KOTU, MİNİMUM KOTUN ALTINDA

Beyşehir Belediye Reisi Adaletli Rahat, göldeki su seviyesinin şu dakika asgari kotun altında olduğunu, gölün kaynaklarının zenginleştirilmesi gerektiğin belirterek, şunları söyledi

“Devletimizin altın yönetenlerine, devletimizin Beyşehir Gölü ile ilgili tasarrufta mevcut Azamet Akarsu İşleri yetkililerimize buradan davet etmek istiyorum. Minimum ve maksimal kotu diye niteleyerek ayrımsız anlam var. Beyşehir Gölü’nün minimal kotu 1122,40’dır. Şu gördüğünüz 1121,60’lar, 70’lerdedir. Arada 80-90 santimetre akarsu farkı vardır. Beyşehir Gölü ülkemizin ekonomisi üzere tarım alanlarını sulama itibarıyla minimumdan ahir kotun alınmasında tek engel yoktur. Fakat ne ant 1122,40’ın altına düştüğünde, Beyşehir Gölü kıyısında çekilmeler, gölün içindeki floranın güneşi görmesiyle otlanmanın, sarmaşıklar halinde Beyşehir Gölü’nü sarmasının zararını biz görüyoruz. Kenarda tor, batmış, balcık oluşturarak ve yükseldiği zamanda dahi bu çamur ve batmış kanalları tıkayarak zarar vermektedir. Hırçın halde Beyşehir Gölü’nün kaynaklarını ihya kabilinden tıpkısı düşüncenin içine girmezsek, yarını planlamazsak, bu gölü ferda kim nesillere ulaştırmamız edisyon görünüyor.”

BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILMALI

Adil Rahat, Beyşehir Gölü’nün tamamen bulunmayan olmaması için ilmî çalışması gerektiğini belirterek, şöyle bitmeme etti

‘Teknolojinin kilolu olduğu çağdayız. Düz altı tespitlerini yapabiliyor muyuz Yapıyoruz. Düzlük altı çekimlerini yapabiliyor muyuz Yapıyoruz. Bunun yer şeş temel taşı etütlerini bir zamanlar MTA (Eroin Araştırı Arama) yıllar geçmiş yaptı mı Yaptı. Bütün bunlar birleştirilerek, bilimsel iş yapılarak Allah’u teala’nın lütfettiği masmavi gölü, içilebilir niteliği olan bu gölün suyunu zenginleştirmenin, geliştirmenin planlarını açmak boynumuzun borcu. Tabii Konya Ovası’nı sulayalım. Amma şüphesiz Eğirdir Gölü, Gelendost’a kadar suluyorsa, Karaağaç ve Yalvaç’ı da sulasın. Konya’ya de biz buradan veriyoruz elhak. Tıpkı yandan devasa pompalarla, o boğazlara bile o bölgelere üstelik su basıyoruz. Çokça yabanıl bire bir sulama yöntemimiz var. Bunları gözden geçirmemiz lazım. Beyşehir Gölü’nün bu güzelliklerini dünyayla ve bizden bilahare gelecek evlatlarımıza bereketli tıpkısı bırakıt tasarruf etmek bizim boynumuzun borcu. Beyşehir Gölü duygusal çekişiyor.”

Share: