Ev Diş Hekimliği modeli Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak

Eskişehir, Karabük ve Kırşehir’de uçucu uygulaması yapılan “Ocak Dişçilik” modeli, enfrastrüktür çalışmalarının tamamlanmasının arkası sıra 2023 yılı içerisinde Türkiye genelinde hayata geçirilecek.

AA muhabirinin, 21-27 Kasım Sosyete Kavşak ve Diş Sağlığı Haftası zımnında Esenlik Bakanlığından edindiği bilgiye göre, diş ve dişeti hastalıkları önlenebilir sağlık sorunları arasında yer alıyor.

Uç ve diş sağlığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesiyle bireylerin çokça adi yaşlardan itibaren kenar ve diş bakımını alışkınlık haline getirmesini çıkarmak, metin tıpkı toplum oluşturabilmek üzere atılacak sunma büyük adım namına gösteriliyor.

Yardımcı dudak ve diş sağlığı uygulamaları, kenar sağlığının korunmasının temelini oluşturuyor. Bu şekilde, gaga ve diş sağlığı sorunlarının erken teşhis edilmesi, ilerlemesinin önlenmesi yahut er aşamada otama şansı yakalanabiliyor.

Türkiye’de 2002 sonrası gerçekleştirilen Sağlıkta Tahavvül Programı ile özellikle ağız ve diş sağlığı alanında iri yatırımlar yapılarak, bu alanda otama edici hizmetlere erişilebilirlik artırıldı. Havari uç ve diş sağlığı hizmetleri üstüne de hayata geçirilen zorlu çok proje ile diş sağlığı üzerine farkındalık oluşturuldu.

“Koruyucu dudak ve diş sağlığı çalışmaları bulunan sisteme entegre”

Bakanlıkça yürütülen icraat kapsamında, okullarda öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik farkındalık eğitimleri, ağız diş muayeneleri, yılda iki öğün florürlü vernik uygulaması ve öğrencilere diş macunu-diş fırçası dağıtımının yapıldığı Koruyucu Gaga ve Diş Sağlığı Programı (KADS) devam ediyor.

2022 yılında Eskişehir, Karabük ve Kırşehir’de uçman uygulaması başlatılan Sülale Diş Hekimliği modeli ise özellikle 0-12 yaş grubu çocukların dudak ve diş sağlığı durumlarının pusat altına alındığı, mukteza değerlendirmeler yapılarak yardımcı tedavilerin uygulandığı, uyumlu izleme ve kontrolünün sağlandığı aynı sistem namına sürdürülüyor.

Yeni modelle alay malay devam eden tedavi edici uç ve diş sağlığı hizmetlerinin beraberinde hele çocuklar amacıyla ehemmiyet haiz “yardımcı uç ve diş sağlığı” çalışmaları mevcut sisteme bütünleşmiş edildi. Bu kapsamda, bu konudaki hizmetlere erişimin kolaylaştırılması ve 0-12 gözyaşı aralığındaki bilcümle çocukların düzenli diş kontrollerinin yapılması türlü hale getirildi.

“Randevular, MHRS üzerinden alınabilecek”

Familya Dişçilik modeli, lüzum otama kapsamı, ister gönderme zincirinin sağlanmış olması ve kurumlar arası koordinasyonu, gerekse hikmet sistemleri altyapısı ve kontrol mekanizmaları ile dünyadaki eş uygulamalara kat sayı dokuma ediyor.

Sosyal heybet politikasını pekiştiren balaban aynı adım olan Aile Diş Hekimliği modelinin, 2023 yılı içerisinde Türkiye genelinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Modelin, Türkiye genelinde yaygınlaştırılması üzere altyapı çalışmalarının tamamlanması sonrasında, randevular Merkezi Doktor Termin Sistemi (MHRS) üzerinden alınabilecek.

Sistemle antrparantez ebeveynler, 0-12 yaş arası çocuklarının bilcümle kenar ve diş sağlığı tarama sonuçları ve izlem randevularını e-Nabız üzerinden görüntüleyebilecek. Bu sayede çocuklarda oluşabilecek diş problemleri er dönemde tedavi edilebilecek.

Share: