Tarım odasının oran desteğiyle kurduğu fabrikayla üreticinin ürünü tarlada kalmayacak

Uşak’ta, Toplumsal Gelişmeyi Tutma Programı (SOGEP) kapsamında 1 milyon 300 bin teklik yardım desteğiyle kurulan ve Kaynak Ekincilik Odası vasıtasıyla işletilen fabrikada üretilen aygın, “Ezo Gurme” markasıyla Türkiye’nin dört bir yanına satılıyor.

Pınar Tarım Odası, bölgedeki kısaca 20 bin dekar alanda yetiştirilen biber, salatalık, karnabit ve lahana kadar ürünlerin değerlendirilmesi, antrparantez çiftçilerin henüz çok rüşvet sağlaması üzere iş başlattı.

Uşak Valiliği öncülüğünde SOGEP kapsamında Pınar ilçesi Yeleğen beldesinde atıl durumdaki okulun spor salonunun bulunduğu 840 metrekarelik alana aygın baygın fabrikası kurulması üzere “Tohumdan Sofraya Tatbilir Lezzetler” ünlü proje hazırlandı.

2020 yılında akseptans edilen ve mecmu maliyeti 1 milyon 638 bin 599 teklik olan projenin 1 milyon 300 bin lirası Utku Kalkınma Ajansı tarafından mevhibe edildi. Küsurat servet ise projenin ortaklarından Kaynak Ekincilik Odası eliyle karşılandı. Tesise aygın baygın yapımında beğenilen makineler alındıktan sonradan üretime başlandı. Turşunun iç ve dış piyasaya pazarlanması amacıyla “Ezo Gurme” markası tescil edildi.

Halen 11 kişinin çalıştığı fabrikada işçiler yoluyla doğrama işlemleri yapılan ürünler, dermansız haline getirildikten sonradan kavanozlarda paketlenerek Türkiye’nin ciharıyek beraberinde satışa sunuluyor.

İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü Mahmut Yılmaz, AA muhabirine, Yeleğen beldesinin ekincilik potansiyelinin yüzde 80’lik bölümünü turşuluk göveri yetiştiriciliğinin oluşturduğunu söyledi.

Beldede özellikle kornişon görgüsüz, biber, karnabit, gözleme kabil ürünlerin üretildiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

“Tahminî 20 bin dekar bir tarım arazisinden bahsediyoruz. Bu ürünlerin işlenmiş arkaç dönüştürülmesi üzere çıktığımız bu yolda hâlsiz fabrikasını hizmete açtık. Göveri yetiştiriciliğinde markalaşma için gittik. Haddinden Fazla bile beğenildi, tutuldu. İnşallah bunu elden lehçe çapta değil, farklı yıllarda ihracata yönelik geliştireceğiz. Üretimevi kurulmadan önceki bölgede yetiştirilen turşuluk ürünlerin pazarlanmasında arada sırada sıkıntılar yaşanıyordu. Çiftçimiz ürettiği bu ürünü bölgesinde kendi kurduğu tesiste kenarlı ayla dönüştürüyor, henüz aşkın dirimlik elde ediyor ve malı artık tarlada kalmıyor.”

Çiftçinin bundan sonra “Ürettiğim ürünü nereye satacağım?” diye niteleyerek tıpkı düşüncesi olmadığını nâkil Yılmaz, bu durumun vatandaşı hem yıpranmamış istihsal yapmaya hem bile geleceğe müteveccih kaygılarından uzaklaştırmaya isteklendirme ettiğine dikkati çekti.

Yılmaz, tarhana çorbası, domates salçası ve kurutması üzere ürünlerin değerlendirilmesi için ayrı tıpkısı pres açmayı bile planladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak Ekincilik Odası Başkanı Oktay Alçak ise “Ezo Gurme” markasını umum dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini kaydetti.

Henüz çok yıpranmamış olmalarına rağmen ilkin Veli oluşmak konusunda Türkiye’nin bir nice kentine ulaştıklarını anlatan Güç, “Şu anda Ekincilik Krediye ilgili marketlerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde faaliyet yapıp imzaları attıktan sonradan daha ağırbaşlı tıpkısı şekilde üretimimize ve satışlarımıza devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Çetin, aygın yapımında kullandıkları sebzelerin tamamını havza üreticisinden aldıklarını, değme kitap sıkıntısı yaşamadıklarını vurguladı.

Share: