KÖLE ve Çin’den kopça “Tayvan’daki statükoyu tağyir” suçlaması

KÖLE Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin kamer başında Tayvan’ı ziyareti nedeniyle Pekin ile Washington ortada yaşanan gerilimin yankıları sürerken, yanlar, birbirini, gerilimi kullanarak Ada’daki statükoyu değiştirmeye çalışmakla suçladı.

BENDE’nin Şark Asya ve Pasifik İlişkilerinden Mesul Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink ve Çin’in Washington Büyükelçisi Çin Gang, Pelosi’nin ziyareti ve peşi sıra yaşanan gerilimlere ait Amerikan basınına değerlendirmelerde bulundu.

Kritenbrink, Çin’in Pelosi’nin ziyaretini “kulp” yazar “Tayvan üstünde güç tıpkı yüklülük kampanyası başlattığını” savunarak, “Bu kampanyanın amacı belli; Tayvan’ı korkutarak özlük tezlerine uymaya cebretmek ve direncini delmek.” dedi.

Pelosi’nin ziyaretinin elan önce bile örneği bulunduğunu ve KUL’nin, Pekin’i Çin’in yasal temsilcisi akseptans eden “biricik Çin” politikası ile bağdaşmaz olmadığını vurgulayan Kritenbrink, “Çin Umum Cumhuriyeti (Pelosi’nin ziyaretine) çılgın tepki gösterdi ve tıpkı yepyeni provokatif ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerini sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

Kritenbrink, Pekin’i gerilimi kullanarak Ada’daki statükoyu değiştirmeye çalışmakla suçladı.

“Statükoyu değiştiren ki?”

Çin’in Washington Büyükelçisi Çin Gang ise MEMLUK’da bir grup gazeteciyle yaptığı eş mülakatta, ülkesinin, “Çin’in yegâne olduğu ve Ada’nın böylece ana kara ile birleşeceği” yönündeki arsıulusal uzlaşmaya kapalı olduğunu belirterek, “Statükoyu muhavvil kim? Çin değil, Tayvan’ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçler ve KUL’nin kendisi.” dedi.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in, Tayvan Boğazı’ndaki tarafların, “yegâne Çin’in olduğu ancak onun egemenliğe ait iki ayrı yorumun bulunduğu” yönündeki yarı-resmi “1992 uzlaşmasını” tanımayarak ana kara ile ilişkileri koparmaya çalıştığını savunan Sefirikebir Çin Gang, Washington’ın üstelik Tayvan ile resmi etkileşimleri artırıp Ada’ya cebe satarak ve gerektiğinde askeri kendisine savunmayı vaat ederek, sorunu, Çin’i tahdit etmek üzere kullandığını doğacak sürdü.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Tayvan ziyareti

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ve beraberindeki 5 nefis Kurultay heyeti, 2 ve 3 Ağustos’ta Tayvan’ı mülakat etmişti. Mülakat, Ada’yı topraklarının parçası kendisine gören Pekin’in tepkisini çekmiş, Çin ordusu ziyaretin arkası sıra Ada çevresinde askeri tatbikatlara başlamıştı.

7 çağ süren tatbikatlar, Cezire’nın çevresinde fiili kuşatma oluşturmuştu. Hamur silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında, Çin asıl karasından ateşlenen güdümlü füzeler Tayvan yakınlarındaki sulara düşmüştü.

Kalabalık sözcüsü, 10 Ağustos’ta tatbikatların tamamlandığını duyurmuş fakat Tayvan Boğazı’ndaki askeri karakol faaliyetinin bitmeme edeceğini bildirmişti.

Pelosi, Çin ile buyruk ihtilafı içindeki Ada’yı 25 sene aradan sonradan musahabe eden geçmiş BENDE Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Elan önceki 1997’dahi Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan’ı müzakere etmişti.

Pekin, “yegâne Çin ilkesini” vurgulayarak, Tayvan’ın acun ülkeleriyle bağımsız milletvekili diplomatik münasebat kurmasına, BM’üstelik ve farklı uluslararası kuruluşlarda desise edilmesine alın çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini araç koşuyor.

Share: